Днес е Томина неделя - почита се паметта на св. Тома,

...
Днес е Томина неделя - почита се паметта на св. Тома,
Коментари Харесай

Томина неделя е! Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали

Днес е Томина неделя - уважава се паметта на св. Тома, един от 12-те Христови възпитаници, прочут с прозвището Неверни.


Това название идва от евангелските текстове, в които описват, че когато мълвата за изчезналото тяло Господне се разнесла, единствен деятел Тома не повярвал. За да се убеди в чудото, изискал да пипне раните от гвоздеите, с които Исус бил прикрепен на кръста.

 

След възкресението си Божият наследник се явил на учениците си, само че Тома не бил измежду тях. После апостолите му споделили: " Видяхме Господа ", само че той не желал да им повярва, до момента в който самичък не Го види с очите си и до момента в който не пипне раните му: Ако не видя на ръцете Му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата Му, няма да допускам

Оттам идва и прозвището Неверни, с което е прочут Тома.

Осем дни по-късно апостолите още веднъж се събрали, а дружно с тях бил и Тома. Господ още веднъж им се явил и споделил на Тома: " Дай си пръста тук и виж ръцете Ми, дай ръката си и я постави на ребрата Ми. И не бъде безверен, а набожен. Понеже Ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали. "

Със боязън и боязън св. Тома видял и пипнал раните на Спасителя, а по-късно рекъл: " Господ мой и Бог мой! "

 

Когато Тома самичък се убедил във възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за амнистия.

Това моментно обезверение на деятел Тома става въплъщение на миговете на съмнение и подозрение, в които изпада всеки човек.

Така св. Тома със своето обезверение още повече утвърдил измежду християните вярата в Бога. Със своята постъпка той дал на всички да схванат и да се уверят, че Господ е възкръснал не видимо, нито пък с друго тяло, само че със същото, с което потърпевш поради нашето избавление и с което след това се явил на Своите възпитаници. Апостол Тома е прочут като един от най-жертвоготовните Христови възпитаници.

 

Според преданието деятел Тома след Петдесетница проповядвал благовестието на Христос измежду празненство, перси, мидийци и индийци, и починал страдалчески във втората половина на I век.

 

Апостол Тома не е прочут единствено с евангелската история за своето обезверение. Той е и един от най-жертвоготовните Христови възпитаници. Въпреки опасността от фарисеите, които го търсят, с цел да го убият, Христос решил да отиде във Витания, с цел да съживи Лазар. Апостол Тома споделил на другите възпитаници: „ Да отидем и ние да умрем с него ”. След като минало известно време от слизането на Светия дух в деня на Петдесетница, апостолите хвърлили чоп, с цел да се види кой къде ще отиде да проповядва Божието слово. На деятел Тома се паднал нелекият чоп да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия.

Из земите на Индия деятел Тома удивил хората с доста чудеса и мнозина повярвали в проповядваното от него ново обучение. Сред тях били и две сестри царици. Царят, поради покръстването на жена си, която била едната от двете сестри, се разгневил и подложил Тома на жестоки мъчения. От това обаче апостолът по знамение оживял, само че царят не се спрял пред нищо и най-после умъртвил Тома. Апостолът извършил своята християнска задача и приключил живота си с мъченическа гибел. Но даже и царят, който поискал гибелта на Тома, скоро приел християнството, уверен от изцелението на сина си Азан, откакто се покръстил.

 

Мощите на деятел Тома били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса.

 

Томина неделя е последният ден от седмицата след Великден, наречена Светла или Празна неделя, тъй като е " празна " откъм работа - в седемте дни не се работи.

На Томина неделя дамите наново боядисват яйца и ги раздават за душите на починалите си близки, като имат вяра, че по този начин ще ги предпазят от превъплъщаване.

Имен ден честват всички, носещи имената Тома, Томислав, Томислава.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР